Önterülő műgyantapadló

A tartós műgyanta burkolat előállításának alapvető követelménye a megfelelő előkészítés és az optimális alapozó alkalmazása! A műgyantával végzett munkálatok első fázisában, csiszolással, szemcseszórással vagy marással előkészítjük a meglévő aljzatot az alapozó gyanta fogadására. A kezelendő felületről el kell távolítani a gyenge minőségű felső réteget, vegyi szennyeződéseket ( pl.: betonfestéket ), az elváló, töredezett műgyantát s mindent ami gátolhatja az alapozó réteg leszívódását, vagy tapadását!

Az ideális alapozó megválasztását a fogadó felület milyensége határozza meg, ugyanis más gyantát kell használni szívó és nemszívó alap esetén, mást olajjal átitatott vagy aszfalttal, járólappal borított terület esetében.

A műveleti sor második szakaszában kiegyenlítő gyanta felhordására kerül sor. A mélyedéseket, repedéseket, egyenetlenségeket tixotizáló anyaggal sűrített műgyantakeverékkel, kitömjük, lejavítjuk, majd leterítjük a közbenső vékony réteget. Az utolsó periódusban az igény szerint megjelölt fedőréteggel látjuk el a burkolatot.

Az így felépített padozat és a fedőrétegként alkalmazott önterülő jellegű műgyanta, vízzáró, pormentes, jó kopásállóságú, könnyen takarítható, kémiailag és mechanikusan ellenálló, könnyen javítható, hosszú élettartamú, esztétikus padlóburkolat.

A padloponnal ellentétben, ami önterülő aljzatkiegyenlítő, a műgyanta talajkövető, terülését glettvassal vagy hengerléssel segíthetjük elő.

A padló kiképzésekor folyékony állagú anyag két komponensének kémiai reakciója, szilárd, egybefüggő felületet képez. Kötési ideje alatt egyenletesen elterül, sima, hézagmentes burkolatot alkotva. Kitűnő fizikai képességei végett alkalmazása javarészt Ipari létesítményekben elterjedt, de azontúl…sokszínű, dekoratív megjelenése miatt lakossági felhasználók körében, a közintézményekben és a szolgáltatóiparban is egyre inkább háttérbe szorítja a megszokott burkolóelemeket.

Önterülő műgyantapadló
Önterülő műgyantapadló
Önterülő műgyantapadló színskála