Leggyakoribb kérdések

Gyakran feltett kérdések

– Mennyi időt vesz igénybe a műgyantapadló kialakítása?

A műgyantapadló elkészítése a megrendelő igényeinek és a fogadófelület milyenségének, minőségének függvényében 2-4 napot vesz igénybe! Amennyiben betonimpregnálásra, portalanításra van szükség és a felhordott gyantarétegnek csupán funkcionálisan kell megfelelnie, s a végeredmény esztétikája irreleváns, a feladat akár 1-2 nap alatt elvégezhető! Egy megjelenésében ízlésesen kivitelezett burkolat akár kettő, de az esetek túlnyomó részében inkább 3 nap alatt alakítható ki!

A műgyanta a különböző aljzatkiegyenlítőkkel ellentétben talajkövető, ami azt jelenti, hogy például egy kerámialappal burkolt felület esetében megül a fugaközökben, és hasonlóan viselkedik a repedések mélyedések, különböző felületi sérülések esetében is. Az ilyen és efféle egyenetlenségeket többszöri rétegfelhordással sűrítő anyagok, tixotropizáló vagy kvarchomok alkalmazásával korrigálhatjuk. A felhordott rétegek között 10 °C-on 24 órás kötési vagy száradási idő eltelte indokolt!

műgyantapadló kialakítása

– Milyen fogadófelületre hordható fel a műgyanta?

Műgyantapadozat építése gyakorlatilag megvalósítható minden szilárd, stabil alapon. A különböző alapozó fajták lehetőséget biztosítanak beton és friss beton felületen, olajjal, zsírral szennyezett burkolaton, aszfalton vagy akár kerámialapon való megtapadásra illetve leszívódásra.

A műgyantaburkolat kialakítására alkalmas fogadófelület előkészítése során el kell távolítani a felmálló, laza felszíni részeket. Szükség esetén csiszolást, marást vagy szemcseszórást alkalmazunk. Megfelelő előkészítéssel és a jól megválasztott alapozó használatával hosszú élettartamú, mechanikailag ellenálló műgyantapadló alakítható ki.

– Milyen vastag a műgyantapadló?

A műgyantából elkészítendő burkolat vastagságát a későbbi felhasználás szabta mechanikai és esztétikai igények valamint az alkalmazandó rétegszám határozza meg. Vannak speciális burkológyanták melyeknél a gyári előírásoknak megfelelően a négyzetméterenként leterített gyanta tömege meghaladja az általános követelményeket, hogy a funkcionális elvárásoknak eleget tegyen, s ez nyilván a vastagságában is tükröződik, ám ez elsősorban a poliuretán gyanták, az antisztatikus vagy sav- és vegyszerálló burkolatok jellemzője.

Az általános felhasználási területeken, legyen az ipari vagy lakossági szempontoknak megfelelő borítás, összességében 2-4 mm-es műgyanta rendszer képződik. Kvarchomokkal dúsított műgyantából akár cm-ben mérhető vastagságú habarcs is kialakítható amennyiben specifikus igényeknek szükségeltetik eleget tenni.

– Mennyire csúszik a műgyanta?

Az önterülő epoxi gyanta padló, természeténél fogva sima felületet biztosít, ami nedvesség hatására valóban sikamlós lehet. Az olyan helyiségekben ahol a műgyanta használata során fokozott és tartós nedvességnek lehet kitéve, célszerű valamilyen csúszásmentesítést alkalmazni. Hagyományosan homokszórással vagy korunddal szoktuk a padló érdesítését kivitelezni, de a poliuretán gyanták és az akár színes, színtelen vagy matt pur lakkok is csökkentik a balesetveszélyt.

– Csak egyszínű lehet a műgyantapadló, vagy lehet dekorálni?

Az önterülő műgyanta egy rétegen belül egy színben valósulhat meg, vagy koordináció nélkül véletlenszerűen összemosható, elegyíthető. A felhordott kötésben lévő fedőréteg akril alapú beszóróanyaggal, chipshintéssel dekorálható. A chips 3 mm átmérőjű egyszínű szemcseadalék, ami fekete, fehér, kékesszürke, zöld, barna, sárga és kék színekben rendelhető meg. Hasonlóképpen alkalmazható csillámporos vagy flitteres mintázás. Felfestéseket, grafikákat, útburkolati jeleket a kikötött műgyantapadlóra van mód kreálni, és a különböző színek használata között szintén szükségszerűen ki kell várni a korábban alkalmazott anyag kötését vagy száradását.

Mennyire csúszik a műgyanta?

Hagyományos epoxi burkolat a RAL skála valamennyi színében kivitelezhető, de vannak specifikus fedőanyagok melyeket a gyár csak korlátozott színekben és árnyalatokban kever ki. A műgyanta alapjában véve fényes felület, amit poliuretán lakk felhengerlésével megmattíthatunk.

Milyen színek választhatóak?

– Hogyan lehet takarítani?

Azon túl, hogy az alapanyagot gyártó cég rendelkezik speciális takarítószerrel, a háztartásokban megtalálható tisztítószerek is alkalmasak a műgyantapadló ápolására.Tekintettel arra, hogy a savas mosószerek maróhatásúak, mindenképpen lúgos vegyszereket alkalmazzunk.

Az árképzést meghatározza az alkalmazandó rétegszám, a funkcionális megfelelőség anyagszükséglete, a terhelés mértéke, a felület struktúrája és a választott szín árbesorolási kategóriája!

Fontos szerepe van a felület nagyságának, az egyedi igényeknek és a kivitelezés helyszínének….

– Lehet-e javítani a kitöréseket, felületi sérüléseket?

A repedések, kitörések mélyedések javíthatóak műgyantával. Kvarchomok illetve tixotropizáló anyag szükség szerinti mennyiségének adagolásával a műgyanta igény szerint sűríthető, s a szükséges rétegszámot a korrekció terjedelme szabja meg.

A műgyanta természetesen kültéren is alkalmazható burkolati forma. Amennyiben gyantázásra alkalmas fogadófelületet kell megmunkálni, akárcsak belterületen úgy az időjárás viszontagságainak kitett fedetlen térben is kialakítható tartós burkolat. Mindazonáltal a padozat kiépítését befolyásolja a csapadékozás illetve a levegő és a talaj hőmérséklete, valamint esztétikailag kritikus hatást gyakorolnak a légmozgás hatására óhatatlanul a kötésben lévő gyantába kerülő és megtapadó szennyeződések. Nedves felületet nem szabad műgyantázni! Az aljzathőmérséklet 8 °C-nál magasabb és 3 C°-al a harmatpont felett kell, hogy legyen. Kivitelezési hőmérséklet alsó határa: + 8 °C, míg a felső határa + 30 °C lehet.

– Mennyi idő után vehető használatba a műgyantapadló?

A műgyantával ellátott felület 20 °C-on 24 órás kötési idő után járható, de ezen időszak alatt a fényes burkolat sérülékenyebb és tartós nedvesség hatására foltszerűen megmattulhat. Teljes mechanikai és vegyi terhelhetőség 23 °C-on 7 nap.

Kültéren alkalmazható-e?