Ezért bízza profikra a műgyantázást

2023. szept 29. | Műgyanta padló

A műgyantázás sokkal körülményesebb, mint amilyennek elsőre látszik, de ha ránk bízza a munkát, az egyetlen teendője, hogy élvezi az új burkolat előnyeit!

Hallott már arról, hogy a műgyantázást bárki meg tudja csinálni különösebb szakértelem nélkül? Ki kell ábrándítanunk; ha színvonalas eredményt szeretne, nem érdemes belevágnia, még akkor sem, ha úgy véli, minden trükköt elsajátított. A jól funkcionáló, mutatós műgyanta padló titka a szakszerű előkészítés, amiről kevés helyen esik szó. Nézzük meg nagyvonalakban, hogy is néz ez ki:

  1. lépés: Alaposan fel kell mérni a meglévő felületet, hiszen ez dönt a további munkafolyamatokról és arról is, hogy pontosan milyen anyagra lesz szükség a műgyantázáshozMeg kell határozni a kötőanyag fajtáját, majd fel kell mérni az aljzat állapotát, ha ezek megvannak, csak akkor következhet a felület előkészítése.
  2. lépés: Az aljzatról el kell távolítani a port, meg kell szabadulni minden lepattogzott és lemállott részecskétől, amihez a legjobb módszer a szemcseszórás. Makacs szennyeződések esetén azonban ez sem elég, ilyenkor marásra van szükség, vagyis el kell bontani a felső betonréteget, utána pedig értelemszerűen pótolni is kell azt.
  3. lépés: Mechanikai hatások és hőváltozás eredményeképpen a beton megrepedhet, ami csöppet sem kedvez a műgyantázásnak, vagyis a következő feladat a hézagok kitöltése a megfelelő anyaggal. Hullámok és egyéb hibák szintén nem maradhatnak a felületen, vagyis ezen felül az egyenetlenségeket is kezelni szükséges.
  4. lépés: Az előkészítés utolsó lépése az impregnáló alapozó alkalmazása, ami egyfelől eltömíti a pólusokat és kapillárisokat, másfelől pedig segít szilárdabbá tenni a felület felső rétegét. Az anyagnak itt is megvan a jelentősége, olyan alapozót célszerű használni, ami elősegíti a további rétegek tapadását.

Ha mindez megvan, csak akkor következhet maga a bevonatkészítés. Így már nem is hangzik olyan egyszerű feladatnak, igaz? Mindehhez ráadásul azt is hozzá kell tenni, hogy a rosszul leöntött műgyantát meg kell bontani, ami rengeteg munka és persze ezzel együtt extra költség is. Ha szeretné mindezektől megkímélni magát, inkább bízza ránk a munkát!