Élet a műgyanta padló készítés után: karbantartás és javítás

2024. jan 25. | Műgyanta padló

A műgyanta padló készítés hosszú távra szól, de érdemes egy kicsit foglalkozni vele, hogy a lehető legtovább élvezhesse a burkolat remek tulajdonságait!

A műgyanta padló egy abszolút modern burkolat, amely számos előnnyel rendelkezik, ennek köszönheti, hogy mára az ipari területektől a kereskedelmi szektoron át egészen a magánlakásokig szinte mindenhol megtalálható. Azonban ahhoz, hogy a padló hosszú ideig megőrizze szépségét és minőségét, fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk róla, ha szükséges, időben elvégezzük a javítást. Lássuk, hogyan tehetjük meg mindezt egyszerűen és hatékonyan!

Hogyan tisztítsuk a műgyanta padlót?

A tisztítás nem igényel különleges szereket vagy eszközöket, de néhány alapszabályt érdemes betartani. A legfontosabb, hogy rendszeresen porszívózzuk, hogy eltávolítsuk a port, a szennyeződéseket és a kisebb szilánkokat, amelyek karcolhatják a felületet. Hetente egyszer érdemes nedvesen is áttörölni a padlót, de csak enyhén nedves ronggyal vagy mopppal. A tisztítószerek közül a legjobbak a semleges pH-jú készítmények, amik nem hagynak foltot vagy csíkot a padlón.

Hogyan előzzük meg a károsodást?

A műgyanta padló ellenáll a legtöbb mechanikai és kémiai hatásnak, de nem árt óvatosnak lenni, ezért mutatunk néhány egyszerű tippet, amik segíthetnek megóvni:

  • Használjunk lábtörlőt a bejáratnál, hogy megakadályozzuk a homok, kavics behordását.
  • Használjunk filc vagy gumi alátéteket a bútorok és egyéb nehéz berendezések alatt.
  • Ne tegyük ki közvetlen hőhatásnak a padlót, használjunk alátétet vagy szőnyeget.
  • A makacs szennyeződéseket töröljük fel azonnal, az olaj és a festék a műgyanta ellensége.

Hogyan javítsuk az esetleges sérüléseket?

Ha a műgyanta padló mégis megsérül, ne essünk kétségbe, a legtöbb esetben javítható. Íme néhány lehetséges módszer:

  • Ha a padlón apró karcolások vagy kopások keletkeznek, elegendő lehet egy speciális műgyanta polírozó, illetve fényező használata, amely eltünteti a hibákat és visszaadja a padló fényét, simaságát.
  • Ha nagyobb mélyedések vagy lyukak alakulnak ki, szükség lehet a sérült rész kivágására és újraöntésére. Ahhoz, hogy ne maradjon észrevehető illesztés vagy színbeli eltérés, érdemes szakember segítségét kérni.
  • Ha a padlón makacs foltok vagy elszíneződések jelennek meg, a legegyszerűbb megoldás egy új réteg felhordása, amely megújítja a padló kinézetét. Ez egyértelműen olyan feladat, amit szakértőkre kell bízni.

A műgyanta padló készítés remek választás, és bár érdemes figyelni a felsoroltakra, a burkolat hosszú élettartammal hálálja meg a törődést. Ha Önnek is erre van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!